Sinds de coronapandemie zijn de meeste personen (misschien zonder het te weten) in contact gekomen met een PCR test. Deze is namelijk de meest gehanteerde coronatest en wordt veel gebruikt door GGD. Een Polymerase (PCR) test, is een manier om genetisch materiaal aan te tonen van een aanwezig organisme of virus. Dit kan zowel RNA (enkelstrengs) zijn in het geval van het coronavirus en dubbelstrengs in het geval van het bekendere DNA van mensen dat eruitziet als een dubbele helix. Elk virus en elk organisme heeft een unieke code in dit genetisch materiaal. Wat een PCR test doet is met het behulp van een soort sleutel (primer) op zoek gaat naar een gedeelte in deze genetische code die specifiek is voor bijvoorbeeld alleen het coronavirus. Als deze sleutel dat stuk vindt dan gaat hij het heel vaak kopiëren waardoor het meetbaar wordt in een machine. Het aantal kopieerrondes die nodig zijn om een virus te vinden noemen we CT (cycle-treshold) waarde.
Hoe hoger je CT-waarde hoe vaker je het sleutel laat zoeken naar de specifieke code. Hierdoor is de kans ook groter dat je een slot kan openen met een positief resultaat tot gevolg. Je sensitiviteit (gevoeligheid) wordt hierdoor hoger. Als je heel vaak een sleutel probeert is het echter ook zo dat je een slot opent dat niet specifiek is voor de sleutel echter ook groter. Daardoor is het zo dat als CT-waardes te hoog worden ingesteld door de laborant je een grotere kans hebt een positief resultaat te krijgen zonder dat er daadwerkelijk een coronavirus is, of als er heel weinig is wat het niet meer diagnostisch relevant maakt. Dit laatste gebeurde bij het begin van de coronacrisis waarbij hele hoge CT-waardes werden gebruikt voor PCR-testen waardoor mensen soms een maand na een coronabesmetting nog positief testte terwijl ze dan helemaal niet meer ziek of besmettelijk waren.
PCR testen zijn een uiterst betrouwbare methode om een virus of bacterie vast te stellen. Het was en is de gouden standaard waarmee alle coronasneltesten worden geëvalueerd. PCR testen benaderen volgens grote farmaceuten 100% sensitiviteit en specifiteit. Dit valideren is echter lastig omdat de PCR vaak wordt gebruikt als gouden standaard waarmee alles wordt vergeleken. Wij gebruiken de PCR-methode ook voor diagnose van checkkit samples voor de vaststelling van bacteriën die infecties als chlamydia, gonorroe en mycoplasma veroorzaken. Dit zorgt ervoor dat onze klanten uitermate betrouwbare resultaten krijgen wanneer de test goed wordt afgenomen.
Met vriendelijke groet,
Kick slooff
Co-founder Medtester en Msc student biomedische wetenschappen immunologie specialisatie
Correspondentie k.t.slooff@medtester.nl