Inhoud
Leverfunctie, alcohol en de studententijd
“Van teveel appels ga je ook dood”
– student tijdens alcohol symposium
Wist je dat bijna 1 op de 3 studenten gedefinieerd wordt als “zware drinker”. Houd jij wel van een drankje op zijn tijd? Neem geen risico en check deze blog. Het effect van alcohol op de leverfunctie, hoe je dit kan meten en wat je hiermee kan doen wordt hierin kort uitgelegd.
De studententijd, een tijd waarin jong volwassenen zich sociaal, intellectueel en psychologisch ontwikkelen door te gaan studeren, zelfstandig gaan wonen en eigen keuzes gaan maken. Een overkoepelend thema dat ook vaak terugkomt bij studenten is de alcoholinname. Ondanks dat de risico’s verbonden aan alcoholgebruik bekend zijn, is overmatige inname niet ongewoon. Zwaar drankgebruik is gedefinieerd als volgt(niet schrikken): “Minstens 1 keer per week 6 of meer glazen alcohol op één dag (voor mannen) of 4 of meer glazen alcohol op één dag (voor vrouwen).” Uit onderzoek blijkt dat van 29.8% van de universitaire studenten een zware drinker is. Alcoholgebruik wordt vaak genormaliseerd onder studenten en omdat de gevolgen niet altijd direct zichtbaar zijn op korte termijn, wordt de ernst niet altijd ingezien. Echter geldt dit niet alleen voor studenten. Volgens Trimbos is 8.3% van de Nederlandse volwassenen een zware drinker.
Een van de gevolgen waar bij alcoholinname vaak over gepraat wordt is het risico op leverschade.
Maar wat is die schade precies? Wat zijn symptomen en risico’s hieraan verbonden? En kan je leverschade meten?

Wat doet de lever?
De lever speelt een belangrijke rol bij het afbreken van verschillende afvalstoffen in ons lichaam. Al het bloed dat door de maag en darmen stroomt gaat door de lever die zorgt dat er een balans in het lichaam blijft tussen het bewaren van nuttige stoffen en afbreken van schadelijke stoffen.
Wat is het gevolg van langdurig alcoholgebruik?
Na overmatige alcoholinname wordt de vethuishouding in de lever verstoord en kan leververvetting optreden. Bij langdurig alcoholgebruik kan de leververvetting overgaan in ontsteking van de lever. Een langdurige ontsteking brengt schade aan bij de levercellen dat uiteindelijk littekenweefsel achterlaat, waardoor de lever slecht gaat functioneren. Dit wordt levercirrose genoemd en is een belangrijke risicofactor voor leverkanker en leverfalen. Symptomen die gepaard gaan bij levercirrose zijn misselijkheid, gewichtsverlies, vermoeidheid, buikpijn, geelzucht en verlies van spiermassa en uiteindelijk leverfalen.
Dit klinkt allemaal erg eng, en wellicht vergezocht voor beginnende drinkers, maar maak je geen zorgen in de volgende alinea vertellen wij je hoe je de status van jouw lever kan meten en preventieve keuzes kan maken om je levensstijl aan te passen.
Hoe meet je de leverfunctie?
Gamma GT is een stofje dat vrijkomt in de lever die eten en drinken afbreekt. Een sterk verhoogd gamma GT in het bloed wijst op alcoholmisbruik omdat door leverschade deze stof uit de lever weglekt. Om de mate van leverschade te meten, wordt ook ALAT in het bloed gemeten. Dit is een stof dat vooral in de lever voorkomt. Bij sterk verhoogde ALAT waardes, betekent dit dat ook deze stof weglekt uit de lever en dit wordt bijna altijd veroorzaakt door een acute ontsteking van de lever of levercirrose. Tot slot maakt de lever veel eiwitten aan die je lichaam nodig heeft, waaronder albumine. Een laag albuminegehalte in het bloed kan een aanwijzing zijn voor een slecht functionerende lever. Door het meten van deze 3 waarden in het bloed kan er een plaatje worden gemaakt van het functioneren van de lever en of er schade is opgelopen.
Omdat bij leverschade en de daaraan gelinkte aandoeningen niet altijd symptomen gebonden zijn, is het verstandig om bij regelmatige alcoholinname deze waarden te meten. Bij een preventieve, tijdige meting spoor je schade op tijd op, kun je tijdige maatregelen nemen en een stukje bezorgdheid wegnemen.
Gerelateerde producten
Referenties
- Van Dorsselaer, S., & Goossens, F. (2015). Alcohol-, tabaks- en drugsgebruik door studenten. Utrecht: Trimbos.
- “Wat doet alcohol in de lever.” Trimbos instituut. https://www.trimbos.nl/kennis/alcohol-en-lichamelijke-gezondheid/wat-doet-alcohol-in-de-lever/. Geraadpleegd op 22-03-2023
- “Leveraandoening door alcoholgebruik.” Maag lever darm stichting. https://www.mlds.nl/ziekten/leveraandoeningen-door-alcoholgebruik/. Geraadpleegd op 22-03-2023
- “Alcohol related liver disease.” NHS inform. https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/stomach-liver-and-gastrointestinal-tract/alcohol-related-liver-disease#:~:text=Drinking%20a%20large%20amount%20of,drinking%20at%20a%20harmful%20level. Geraadpleegd op 22-03-2023
- “Chronische ziekten: Levercirrose.” Maag lever darm stichting. https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/levercirrose/. Geraadpleegd op 22-03-2023