Vitamine B11: Test jezelf!

Cholesterol thuistest van Checkkit

Inhoud

Vitamine B11: Test jezelf!

Foliumzuur, ook bekend als vitamine B11, is een essentiële voedingsstof die een cruciale rol speelt in verschillende lichaamsfuncties. Het is essentieel voor de juiste groei en ontwikkeling van cellen en voor de productie van witte en rode bloedcellen. Foliumzuur is ook essentieel voor een goede werking van het zenuwstelsel en voor DNA-synthese. Daarnaast is het voor vrouwen die zwanger willen worden, of dit al zijn, extra belangrijk omdat foliumzuur een grote rol speelt bij de ontwikkeling van het ongeboren kind. In deze blog bespreken we de verschillende gezondheidseffecten van foliumzuur en of het meten van bloedwaardes iets voor jou is!

 

Checkkit gezondheidstest voor thuis


Hoe krijg je foliumzuur binnen?

Foliumzuur zit in verschillende voedingsmiddelen zoals groene bladgroenten, bonen, erwten, linzen, asperges, citrusvruchten, avocado en verrijkte ontbijtgranen. Het kan ook worden gevonden in supplementen en wordt vaak toegevoegd aan bewerkte voedingsmiddelen zoals brood, pasta en rijst.

 

Hoeveel heb je nodig?

De aanbevolen dagelijkse inname van foliumzuur varieert op basis van leeftijd. De aanbevolen dagelijkse inname voor volwassenen is 300 microgram (mcg). De meeste volwassenen met een gezond en gevarieerd voedingspatroon krijgen dit binnen.

 

Foliumzuur slikken bij zwangerschap

Zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden, wordt geadviseerd om 400 mcg per dag te consumeren en daarnaast nog een supplement van 400 mcg te slikken. Foliumzuur is extra belangrijk voor zwangere vrouwen, omdat het helpt bij het voorkomen van neurale buisdefecten bij de zich ontwikkelende foetus. Neurale buisdefecten treden op wanneer de neurale buis, die de hersenen en het ruggenmerg vormt, tijdens de foetale ontwikkeling niet goed sluit. Dit kan leiden tot ernstige handicaps zoals een open ruggetje (spina bifida) of een aanlegstoornis van de hersenen (anencefalie) bij de foetus.

 

Waarom is foliumzuur belangrijk?

Een tekort aan foliumzuur kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder bloedarmoede, darmstoornissen, vermoeidheid, depressie en geboorteafwijkingen. Mensen die een verhoogd risico lopen op een tekort aan foliumzuur zijn onder meer zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, mensen met gastro-intestinale aandoeningen zoals coeliakie of inflammatoire darmaandoeningen, en mensen die overmatige hoeveelheden alcohol consumeren.

 

Moet ik supplementen slikken?

Suppletie van foliumzuur wordt vaak aanbevolen voor mensen die risico lopen op een tekort aan foliumzuur. Een te hoog gehalte foliumzuur heeft geen bewezen nadelige effecten op de gezondheid. Een hoog gehalte foliumzuur kan echter wel een vitamine B12-tekort maskeren. Voordat je begint met foliumzuur slikken is het daarom zinvol om eerst jouw bloedwaarde te meten zodat je niet onnodig foliumzuur slikt. Met onze zelftest kom je erachter of jouw waarde binnen het gezonde bereik valt.

 

Conclusie

Concluderend is foliumzuur een essentiële voedingsstof die nodig is voor verschillende lichaamsfuncties. Het speelt een cruciale rol bij de groei en ontwikkeling van cellen, de vorming van witte en rode bloedcellen en de goede werking van het zenuwstelsel. Voor vrouwen die zwanger willen worden of dit al zijn wordt suppletie van foliumzuur aanbevolen omdat dit het risico op complicaties bij de baby verkleint. Het is belangrijk om voldoende foliumzuur binnen te krijgen via een uitgebalanceerd dieet of suppletie om een tekort en daarmee samenhangende gezondheidsproblemen te voorkomen. 

Aanbevolen artikelen

CHECKKIT nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen

nl_NL_formalDutch
Hulp nodig?