Vitamine B12 test

Vitamine B12 Checkkit

Inhoud

Wat is vitamine B12?

Vitamine B12 (cobalamine) is een essentiële voedingsstof die nodig is voor verschillende belangrijke lichaamsprocessen,  zoals het maken van DNA, de productie van rode bloedcellen en het onderhouden van ons zenuwstelsel. Toch krijgen sommige mensen niet genoeg van deze voedingsstof binnen via hun dieet, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen.

 

Checkkit gezondheidstest voor thuis


Wat zijn de gevolgen van een vitamine B12 tekort?

Een vitamine B12 tekort kan leiden tot verschillende klachten zoals gevoelloosheid in de vingers en tenen, tintelingen, minder precieze bewegingen, problemen met het evenwicht, vermoeidheid, zwakte, duizeligheid en spijsverteringsproblemen.

 

Mensen die een verhoogd risico lopen op een tekort aan vitamine B12 zijn in het bijzonder veganisten, vegetariërs, ouderen, mensen met spijsverteringsstoornissen en mensen die een maagoperatie hebben ondergaan. Ook mensen met overmatig alcoholgebruik lopen een groter risico op een vitamine B12 tekort. Alcohol vermindert namelijk de opname van vitamine B12 in de maag en darmen. 

 

Wat kun je doen tegen een te laag vitamine B12 gehalte?

Maar maak je geen zorgen – er zijn manieren om je vitamine B12-inname op peil te houden. Dit doe je door het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B12, zoals vlees, vis en zuivelproducten. Heb je een vegetarisch of veganistisch dieet of val je in een andere risicogroep, kan het nuttig zijn om B12-verrijkte voedingsmiddelen te eten. Dit zijn voedingsmiddelen waar extra vitamine B12 aan toegevoegd is, zoals verrijkte ontbijtgranen of sojamelk.

 

Om er zeker van te zijn dat je vitamine B12-inname voldoende is, kan je er ook voor kiezen om vitamine B12-supplementen te nemen. Er zijn verschillende soorten supplementen beschikbaar, waaronder tabletten, capsules en druppels. Als u een vitaminesupplement gebruikt, dan geldt het advies om niet meer dan 100 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) te nemen.  De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B12 is voor mannen en vrouwen vanaf 14 jaar 2,8 microgram, voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven is dit respectievelijk 3,3 en 3,8 microgram.

 

Conclusie

Vitamine B12 is een belangrijke voedingsstof die een cruciale rol speelt bij het behoud van een goede gezondheid. Het is belangrijk om voldoende vitamine B12 binnen te krijgen om gezondheidsproblemen te voorkomen. Zorg daarom voor een uitgebalanceerd dieet en kies voor supplementen als je er zeker van wilt zijn dat je voldoende vitamine B12 binnenkrijgt. Twijfel je of je een vitamine B12 tekort hebt? Met onze zelftest kunt u gemakkelijk en snel uw vitamine B12 waarde bepalen.

 

Testen op vitamine B12

Testen op vitamine B12 kan doormiddel van bloedafname met een simpele vingerprik. Check uw vitamine B12 met onze thuistest.

Gerelateerde producten

Referenties
  1. Voedingscentrum. Vitamine B12. Geraadpleegd op 24 februari 2023, van https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-b12.aspx#blok7
  2. Bernhoven. Voedingsadviezen bij vitamine B12 tekort. Geraadpleegd op 24 februari 2024, van https://www.bernhoven.nl/folders/voedingsadviezen-bij-vitamine-b12-tekort/
  3. Zorgwijzer. Zorgwijzer: vitamine B12. Geraadpleegd op 24 februari 2024, van https://www.zorgwijzer.nl/zorgwijzers/vitamine-b12-tekort
  4. Thuisarts. (30 mei 2018). Ik heb misschien te weinig vitamine B12. Geraadpleegd op 24 februari 2023, van https://www.thuisarts.nl/vitamine-b12/ik-heb-misschien-te-weinig-vitamine-b12

Aanbevolen artikelen

CHECKKIT nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen

nl_NL_formalDutch
Hulp nodig?